Bitlis’teki tüf ve mikrobiyalitler tez konusu oldu
Balıkesir Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden doktora derecesine sahip olan Fırat Çiltepe, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Tufa ve Van Gölü mikrobiyalitleri üzerine tez hazırladı.
İlçeye bağlı Karadere mevkiinde incelemelerde bulunan Çiltepe, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kazma Deresi’ndeki doğal oluşumların kendine özgü biçimsel görünümleri olduğunu söyledi.
Mikrobiyalitlerin kapsamlı araştırmalara konu olması gerektiğini belirten Çiltepe, “Adilcevaz tüfleri özgün ve estetik görünümleriyle dikkat çekici bir yapı olduğu için insanlarda merak uyandırıyor. Bu açıdan bölgenin turizme kazandırılması ve gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu kapsamda yapılacak ziyaretlerde gerçekleştirilen ziyaretler alanın korunması ve turizme kazandırılması açısından önemli olacaktır” dedi. dedi.
Adilcevaz tüflerinin kapsamlı bilimsel çalışmalara konu olması gerektiğini belirten Çiltepe, “Bu yapıların özellikle mikroorganizmalarla ilgili olup olmadığı belirlenmeli. Sonuç olarak bu alanda yapılacak çalışmalar birçok farklı özelliğe ışık tutacaktır. bölgenin geçmiş bitki örtüsü, iklim ve jeomorfolojisi gibi Adilcevaz fosil mikrobiyalitleri ve tüfleri, jeoloji Coğrafya, mikrobiyoloji vb. farklı disiplinlerin çalışma alanına giren önemli doğal yapılardır. Bu disiplinler için laboratuvar ortamı.” terimleri kullandı.
Doğu Deniz Derneği Lideri Cumali Birol da 5-6 yıl önce keşfettikleri tüf ve mikrobiyalitlerin tez çalışmasıyla daha da önem kazandığını belirterek, amaçlarının söz konusu bölgeyi turizme kazandırmak olduğunu belirtti.